Demontagewerkzaamheden binnenkort van start

Demontagewerkzaamheden binnenkort van start

Vastint Netherlands B.V. heeft aannemer Bnext.nl Sloopwerken BV aangetrokken voor de demontagewerkzaamheden in Weesperzijde 190. In november starten ze met het verwijderen van het gehele inbouwpakket in het huidige pand. Van deur tot toiletpot en van balie tot plafondplaat, alles gaat het gebouw uit. Daarnaast worden ook alle huidige installaties, zoals bijvoorbeeld de verwarming, verwijderd. Zoveel mogelijk materialen en onderdelen in het pand worden gedemonteerd, zodat ze in het gebouw of elders kunnen worden hergebruikt. De overige onderdelen worden verwijderd en afgevoerd voor recycling. Naar verwachting duren deze werkzaamheden tot en met mei 2023.

Circulaire aanpak

Na het circulair inrichten van het bouwterrein met een tweedehands bouwkeet en bouwhekken met hergebruikt hout, wordt nu het demonteren in het gebouw zelf ook circulair aangepakt. Vastint en Bnext verwachten zo’n 95% van de materialen die zij uit het gebouw verwijderen een nieuwe bestemming te kunnen geven. Zo kan het op de locatie zelf of een andere plek direct worden hergebruikt, denk bijvoorbeeld aan een glazenscheidswand, of kan het materiaal hergebruikt worden door het te bewerken. Hardhouten kozijnen kunnen door opschonen, schaven en bewerken weer het basismateriaal vormen voor nieuwe hardhouten kozijnen. Direct hergebruik van materialen leidt niet alleen tot een forse reductie van gebruik van nieuwe gewonnen grondstoffen, het leidt tevens tot een forse CO2 reductie. Oud materiaal hoeft niet te worden gerecycled (of zelfs verbrand) en nieuwe producten hoeven niet te worden geproduceerd. Uiteraard is dit niet overal in het gebouw mogelijk en dan is recycling voor andere materialen zoals glaswol, metalen, hout en glas natuurlijk een gouden greep. Daarvan kunnen dan weer grondstoffen voor nieuwe producten gemaakt worden.

Aanpak werkzaamheden

De werkzaamheden in deze fase vinden in het gebouw plaats en daarmee is de verwachting dat er minimale hinder optreedt voor de omgeving. Tijdens onze werkzaamheden vindt er wel regelmatig transport plaats voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen. We proberen dit zoveel mogelijk buiten spitstijden, te doen. De vrachtwagens en werkbussen rijden via de achterzijde van het gebouw (kant van het Amstelstation).